Nátrium és fájdalom

Még ha nem is eszel sok feldolgozott étel, nehéz lehet elkerülni a nátriumot. Az élelmiszerben lévő nátrium sokféle formában jelen van, ideértve az asztali sót, mint nátrium-kloridot, mononátrium-glutamátot vagy MSG-t és nátrium-hidrogén-karbonátot antacidokban és szódabikarbónában. A cukorrépa, a zeller és a tej természetesen kis mennyiségű nátriumot is talál. A nátrium hatása a vérnyomáson alaposan tanulmányozott, de a nátrium szintén befolyásolhatja a fájdalom toleranciáját.

Alap nátriumfunkció

A normál testműködéshez nátrium szükséges. A nátrium olyan oldott anyag, amely segít fenntartani a folyadékot a vérben, így képes fenntartani a vérerőt és a vérnyomást. Számos sejt a szervezetben nátrium- / káliumcsatornákra is támaszkodik a sejtek működésének szabályozásában. A nátrium segít átadni az impulzusokat az idegsejtek között, és lehetővé teszi az izomösszehúzódások kialakulását. A nátrium megfelelő bevitele napi 1,5 milligramm, de a legtöbb ember jóval meghaladja ezt az összeget.

Nátrium-kiegészítõ próba

1993-ban a “Fejfájás” című folyóirat publikált egy tanulmányt a nátrium-kiegészítők hatásairól az arc fájdalmára és fejfájásaira vonatkozóan. A fej- és nyaki fájdalomban szenvedő betegek véletlenszerűen kaptak meclofenamát-nátrium-kiegészítőket vagy placebót. Felkérték őket arra, hogy nyilvántartják a fájdalom előfordulását és időtartamát. Az eredmények kimutatták, hogy a nátriumcsoport fájdalmai jelentősen csökkentek. Ezek a tünetek a fájdalom intenzitását is csökkentették a placebo csoporthoz képest, de a nátrium-kiegészítők nem ajánlottak fájdalomcsillapításra.

MSG vs. NaCl

A mononátrium-glutamát egy olyan ízfokozó, amely gyakran kapcsolódik a kínai élelmiszerhez. A nátrium-klorid, NaCl, a nátriumsó formája az asztali sóban. 2010 januárjában a “Cephalagia” folyóirat kiadta a fejfájás elleni MSG-nátrium-klorid-kiegészítés hatásainak vizsgálatát. Az alanyok cukormentes szódát kaptak MSG-vel vagy NaCl-mal, és a vérnyomás és a fájdalom tolerancia értékelése két órával később történt. A fejfájást és a pericranialis érzékenységet jelentették azokban, akik a szódát MSG-vel ivották. Ez a tanulmány azt sugallja, hogy az MSG növelheti a fájdalom érzékenységét és a fejfájást bizonyos egyéneknél.

Nátrium-ajánlások

Ha magas a vérnyomása, akkor ajánlott, hogy naponta legfeljebb 1,5 gramm nátriumot fogyasszon. A magas vérnyomású felnőtteknek arra kell törekedniük, hogy a bevitelt 2,3 gramm alatt tartsák. Míg a nátrium szükséges az idegimpulzusok és a fájdalom jelzéséhez, a nátriumhiányos esélyek valószínűtlenek. A túl sok nátrium fogyasztása növelheti a vérnyomását és súlyosbíthatja a mellkasi fájdalmat. A legtöbb ember számára elkerülve a felesleges nátriumot minden forrásból végül segít megvédeni Önt a fájdalmas egészségügyi állapotoktól.