Magnéziumhiány és ödéma

Az ödéma a folyadékok megtartása a szervezetben. Gyakori jelek közé tartozik a duzzanat, leginkább a lábak, a boka és a lábak, és néha az arc és az ujjak puffadtnak tűnhetnek. Az ödéma a leggyakoribb a terhes nőknél és az időseknél, de bárki ki tudja fejleszteni ezt a tünetet. Az ödéma a nehézlégzéssel és a mellkasi szorítással együtt életveszélyes állapotot jelenthet.

Oedema okai

A Maryland Egyetem Orvostudományi Centrumának honlapján az oedema számos oka van. A leggyakoribbak az allergiák az élelmiszerek és a rovarcsípések, valamint a hormonális változások miatt a terhesség és a menstruáció. Hosszan állva, vagy túl hosszú ideig ülni egy pozícióban folyadékvisszatartáshoz vezethet, ugyanúgy, mint a hő vagy a magas magasság. Sok gyógyszer ödémát is okozhat. Az ödéma súlyosabb okai közé tartozik a vese-, máj-, szív- és pajzsmirigy-problémák. Időnként a fejsérülések okozhatják ezt a tünetet.

Ödéma a csecsemőknél

Az állati kutatások azt az elképzelést támasztják alá, hogy a perinatális magnéziumhiány ödéma kialakulásához vezethet a csecsemőknél. Egy 1999-es tanulmány az “Újszülött biológiájában” megállapította, hogy amikor a várandós patkányok magnéziumhiányos táplálékot kaptak, a kölykeik halálozási aránya megnőtt. Jelentősen magasabb ödémával és vérzéssel rendelkeztek. Azonban a “Journal of Perinatology” 2003-ban publikált humán kutatások összekapcsolták a magnézium-szulfát adminisztrálását a pre-eclampsia kezelésére, ami magas vérnyomás és fehérje a vizeletben, magas tüdőödéma kialakulásának kockázatával Olyan csecsemőknél, akik a terhesek részét képezik.

Ödéma és fejsérülések

A fejsérülések agykárosodását maga a trauma és az azt követő duzzanat okozza, amely részben oedema következtében alakul ki. A “Journal of Neurosurgery” 1996. júliusi számában publikált állatokon azt találták, hogy a zárt fejű trauma után egy órával magnéziumot kapott patkányok csökkent ödémát mutattak. Ezenkívül ez az ödéma csökkenése korrelál a neurológiai funkció javulásával. Ezzel ellentétben a patkányok, akik nem kaptak magnéziumot a fejsérülést követően, nem mutatták ki a neurológiai funkció javulását.

Ajánlás az ödéma kezelésére

Mivel az ödéma alkalmanként lehet az életveszélyes rendellenesség tünete, és mivel a magnézium és az oedema kutatása vegyes, mindazok, akik ilyen állapotban találnak egy orvost, hogy megtalálják és kezeljék az alapjául szolgáló okot. A Maryland Egyetem Orvostudományi Centrumának honlapja azt sugallja, hogy az ödéma által szenvedők esetleg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amely magnéziumot tartalmaz. Ne lépje túl a tápanyag ajánlott napi adagját anélkül, hogy orvoshoz fordulna.