Gyógyszeradagolás és narancslé

A narancslival való ital reggelivel hosszú évekig tartó amerikai hagyomány. Ez csak a megfelelő mennyiségű édességet, sok C-vitamint és segít lemosni azokat a reggel meds. Azonban a legújabb tanulmányok szerint a narancslé, a grapefruit és az almalé is gátolhatja számos gyógyszer felszívódását. Tehát, míg a narancslé jósága még mindig táplálja a testedet, előfordulhat, hogy meg kell változtatnia azt a módot, ahogyan élvezze.

Az 1980-as években David Bailey, a Western Ontario-i Egyetem orvostudományi és gyógyszerész professzora megállapította, hogy a gyümölcslé jelentősen növelte a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, a felodipin véráramba jutásának hatékonyságát. Azóta azonban más kutatók azt mutatták, hogy a lé ténylegesen gátolta az egyéb gyógyszereket. Bailey több olyan vizsgálatot végzett, amelyek jobban összhangban voltak más tanulmányi eredményekkel. A Mercy Health Plans szerint Bailey bemutatta új megállapításait 2008-ban.

Egy közelmúltbeli vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a narancslével leválasztott kémiai hesperidin csökkentette a vérnyomáscsökkentő szer celiprolol abszorpcióját a patkányok belsejében. Más vizsgálatok azt mutatták, hogy a malabszorpcióban részt vevő más vegyi anyag is létezik a narancslében. A naringin tulajdonsága, egy olyan vegyület, amely a fűszeres ízeket tartalmazza, szintén megtalálható a grapefruit-ban. Közelebbről, ezek a naringinszerű vegyületek blokkolják a gyógyszer abszorpcióját a vékonybélben.

Az idő múlásával több bizonyíték támasztja alá, hogy a narancslé negatívan befolyásolja számos gyógyszer felszívódását. Ezek a gyógyszerek közé tartoznak a vérnyomáscsökkentő szerek, beleértve a béta-blokkolókat atenololt, a celiprololt és a talinololt. A fexofenadin szénsavas kezelés hatásosságát a narancslé fogyasztása is befolyásolja. Egy másik tanulmány a felnőttek három csoportját hasonlította össze, akik öngyógyászatot, Aludroxot, narancslevet vagy tejjel vettek fel. A csoportokat összehasonlítottuk az alumínium abszorpcióval. A kutatók azt találták, hogy szignifikánsan magasabb a felszívódás a csoportban, amely az antacid narancslével készült, mint tejben vagy önmagában. Ebben az esetben az eredmények azt mutatták, hogy a narancslé növelte a szervezetbe jutó alumínium mennyiségét, ami káros hatással jár.

Hacsak nincs más oka annak, hogy elkerüljük a narancslevet, ne tartózkodjunk a gyógyszerezés nélkül. Vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat tartalmaz. A gyógyszereket üres gyomorra kell venni egy pohár vízzel. A gyomornak felkavaró kábítószerek figyelmeztetést kapnak a címkéjén, ha étellel vagy tejjel viszi őket. Általában a hideg pohár víz segít gyorsabban eloszlatni a hatóanyagot a gyomorban. A Sips nem segíti a feloldódást. Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt több gyógyszert kombinálna.

Bizonyíték

mechanizmus

Érintett gyógyszerek

ajánlások