Fizikai fejlődés 13-19 évesen

A tinédzser évei alatt a test növekedni fog, mint az életed bármely más időszakában a csecsemőkön kívül, a KidsHealth online szerint. Ennek az az oka, hogy az agyalapi mirigy által hirtelen termelt hormonok a gyermek testét egy érett testbe termesztik. Az átmenet számos tizenéves számára sziklás lehet, de tudva, hogy minden tinédzser ugyanazokat a változásokat végzi, segíthet abban, hogy megismerkedjen a saját fejlődő testével.

A pubertás a lányokban

A pubertás rendszerint a lányok 8 és 13 éves korában kezdődik, ami korábban történt, mint fiúknál. Bár a lányok gyakran 10-es és 11-es évek közepén lépnek be a pubertásba, a lányok többsége csak később menstruálja meg. A menstruáció átlagos előfordulása 12 éves korban következik be, de egyes lányok 16,5 éves korig elkezdődnek, a Palo Alto Orvosi Alapítvány szerint. A nõi testben a pubertás során bekövetkezõ egyéb változások közé tartozik a megnövekedett bõr- és akne-, testszag, hónalj és szõrszőrzet, kifejlett mellek, megnövelt hüvelykenés és megnövekedett testzsír. Mivel a pubertás két és öt évig tart, a késői virágzók még mindig testmozgásokat tapasztalhatnak, például az emlő fejlődését a főiskolai évekig.

A pubertás a fiúkban

A fiúk rendszerint 10 és 15 év közötti pubertásba lépnek, és mint a lányok, teljesen kifejlődhetnek két-öt évvel a kezdet után. A heréknek, a herezacskának és a pénisznek bizonyos mértékű megnagyobbodása először megelőzi a szőrzet növekedését a pubiszon, hónaljon, karokon, lábakon, mellkasán és arcán. A Medline Plus Medical Encyclopedia szerint az éjszakai emissziók (vagy “nedves álmok” is gyakoriak a pubertás alatt, 13 és 17 év közöttiek, átlagosan 14,5 évvel korukban.) A fiúk emellett megnövelik az olajtermelést a bőrön, az izmokon Növekedés, testszag és mélyülő hang.

Magasság és súly

Az átlagos tini várhatóan akár 10 centiméterrel nő is, miközben átmegy a pubertáson, a KidsHealth online szerint. Emellett az egyéves növekedési résidőben mind a fiúk, mind a lányok akár 3,5-4,1 hüvelyk is lehetnek. Ráadásul a fiúk az izomfejlődés fokozódása miatt számíthatnak a súlygyarapodásra, és a lányok számíthatnak a testtömeg növekedésétől.

A magasság és a súly megítélése

Bár sok tinédzser kellemetlen érzést kaphat, miután megszerezte a mesterséget, vagy nem szerzett súlyos súlyt a pubertás alatt, nem minden tinédzser súlyt szenved. A testtömeg-index (BMI) fel lehet használni egy tini testzsír felmérésére, hasonlóan a felnőttekhez, csak a tizenéves testek állandóan változóak olyan eltérő arányokban, hogy különböző diagramok vannak a 20 évnél fiatalabb lányok és fiúk számára A tizenéveseket ábrázolják egy diagramon, és százalékos értéket adnak annak meghatározására, hogy hol helyezkednek el az azonos korú és nemű emberek kontextusában. Az ötödik percentilis alatt álló tinédzser például alulsúlyozható, és a tinédzser a 95. percentilisben elhízottnak tekinthető.

Hatások

A tini testek hirtelen változása átmeneti változásokat idézhet elő magatartásában. Például, a legtöbb tizenéves alvás hosszabb ideig alkalmazkodik a gyors növekedéshez, a Virginia Cooperative Extension online szerint. Emellett a könnyűség és bizonytalanság is kialakulhat, mivel a tizenévesek megtanulják, hogyan alkalmazkodjanak a változó testükhöz és fogadják el őket.