A barna rizs jó a fogyásért?

A barna rizs egy étvágycsalád egy okból – egészséges, könnyen felkészíthető és végtelenül sokoldalú a konyhában. Egyszerűen a barna rizs fogyasztása anélkül, hogy más változásokat hozna a diéta során, talán nem fog segíteni abban, hogy nagy súlyt veszítsen, de van néhány bizonyított fogyás előnye. Tálaljuk a barna rizst az egészséges, étrendbarát étkezés részeként kalóriatartalmú étrendben, és kövessük a rendszeres edzésprogramot a hosszú távú fogyás sikeréhez.

Amikor megpróbálsz lefogyni, akkor az eredményeket a kalóriák határozzák meg a kalóriákkal szemben, és a legjobb eredményeket kapod meg annak biztosításával, hogy minőségi kalóriák vannak. Ha enni kevesebb kalóriát, mint az ég, elkezdi a zsírt égetni, hogy kiegyenlítse a különbséget, így fogyni fog. A barna rizs nem éppen alacsony a kalóriákban, de még hozzáadhat táplálékértéket egy kalóriatartalmú étrendhez. Egy csésze főtt barna rizsnek 216 kalóriája van – körülbelül ugyanúgy, mint egy csésze főtt quinoa – ami a calorikus “költségvetés” körülbelül 14 százalékát jelenti egy 1500 kalóriás fogyókúrán. A kalóriáknál kissé alacsonyabb, mint a fehér rizs, amely 242 kalóriát tartalmaz csészénként. Ha egy csésze fehér rizset cserélsz a barna rizsre minden nap egy évre, akkor majdnem 9 500 kalóriát vagy kb. 3 kiló zsírt takarítsz meg. Természetesen ez nem veszi figyelembe azt a súlyt, amelyet elveszítene az életmód megváltoztatásával.

A barna rizs a rosttartalmának köszönhetően súlycsökkenést is kínál. A többszörös életmódbeli változások többnyire a súlycsökkenés szempontjából jelentkeznek, hiszen több rostot fogyasztanak a célok elérésében. A szerzők összehasonlították a DASH diéta súlycsökkentő előnyeit – az egészséges táplálkozást, melynek célja a szív- és érrendszeri egészség előmozdítása -, hogy a súlycsökkentő előnyökkel járjon, ha csak több rostot eszik, más étrendváltozás nélkül. Míg a DASH diétát követõ vizsgált személyek elvesztették a legnagyobb súlyt, azok, akik egyszerûen több rostot ettek, még mindig nagy mennyiségû súlyt vesztettek el. Napi 30 gramm szálat kell fogyasztania, hogy egészségügyi előnyökkel járjon. Egyél egy csésze barna rizst, és kapsz 3,5 gramm rostot, vagy több mint 10 százaléka a célod. A fehér rizs viszont csak 0,6 gramm rostot tartalmaz.

Vannak olyan bizonyítékok is, amelyek a barna rizst összekapcsolják a súlyellenőrzéssel. Egy tanulmány, melyet a Journal of Nutritional Science és a Vitaminology 2014-ben publikáltak, megállapította, hogy amikor a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő nők fehér rizst választottak a barna rizsre, súlyukat elvesztették és javították a vérnyomást. Egy másik, a British Journal of Nutrition 2014-ben közzétett tanulmány a barna rizs viscerális zsírra gyakorolt ​​hatását vizsgálta – a metabolitikusan aktív hasi zsír, amely körülveszi a szerveket és súlyos egészségügyi kockázatot jelent. A tanulmány megállapította, hogy a fehér rizs kicserélése barna rizsre javította a zsigeri zsírveszteséget, de a fehér rizsre való áttérés visszaadta az alanyokat eredeti súlyuknak. Végül a 2014-ben az Egészségügyi és Diabeteses Lipidek című könyvében közzétett előzetes kémcsővizsgálat megállapította, hogy a barna rizs kivonat kölcsönhatásba léphet a zsírsejtekkel, megakadályozva az új zsírsejt növekedést és a zsírégetést. Bár ez a kémcső vizsgálat nem magyarázza meg pontosan, hogy a barna rizs elősegíti-e az emberek zsírégetését, egy magyarázatot ad arra, hogy mi történhet.

A barna rizst gyakran sima, egészséges, de unalmas ételkínálatként szolgálják fel, de nem mindig kell ezt kiszolgálni. Keverjük össze a barna rizs citromlevet, bazsalikomot és menta-chiffonádat egy ízesebb oldalra, vagy készítsünk egy mini szemes salátát egy kanál áfonyával és apróra vágott dióval, majd töltsük fel rizzsel narancssárga és balzsamos vinaigrette-t. Használjon barna rizst, mint a gabona tálak alapját, és tegye fel fekete bab, pörkölt kukorica, piros paprika, paradicsom és avokádó egészséges Tex-Mex-inspirált vacsorára. Adjunk hozzá egy marék főzött barna rizst a kedvenc növényi levesekhez, hogy összetettebb szénhidrátokkal töltsük be őket a tartós energia érdekében.

A kalóriák a barna rizsben

A súlyveszteség előnyei a szálból

Bizonyíték a barna rizsre és a súlyra

Barna Rizs Tálalás