Rendben van-e arra, hogy a gyerekek minden nap reggelire evettek?

A tojás tápláló és magas fehérjetartalmú, de magas koleszterinszint is. Bár a gyermeknek szüksége van a koleszterinszintre ahhoz, hogy egészséges és erős legyen, az étrendben túl sok koleszterin kapcsolódik a magas vér koleszterinszintjéhez, később az életben, ami szívbetegséghez vezethet. Adj gyermekeidnek különféle tápláló ételeket reggelire, beleértve a tojásokat, hogy segítsen neki felnőni egészséges és erős. Beszélje gyermekgyógyászával, mielőtt bármilyen változtatást tenne az étrendében, különösen ha egészségi állapota vagy allergiája van.

Táplálkozási tények

Egy nagy tojás körülbelül 6 gramm fehérjét, 72 kalóriát, 6,28 gramm zsírt, 71 milligramm nátriumot, 36 gramm szénhidrátot és 186 milligramm koleszterint tartalmaz. Ez a táplálkozási profil azonban csak a tojásra vonatkozik, nem pedig az elkészítéséhez használt egyéb összetevőkre. Ha például 1 teáskanál vajat használ a főzéshez, például 102 kalóriát, 11,52 gramm zsírt, 91 milligramm nátriumot és 31 milligramm koleszterint tartalmaz a gyermeke reggelijéhez.

Koleszterinre vonatkozó ajánlások

A gyerekek és tizenévesek, akiknek 2 éves vagy idősebbnek kell fogyasztaniuk a napi 300 milligramm vagy annál kevesebb koleszterint, hogy egészséges szinten tartsák a koleszterint, a KidsHealth honlapján. A 8 hónapos és egy év közötti gyermekek hetente három-négy alkalommal esznek tojást, ámbár a csecsemők érzékenyek lehetnek a tojásfehérjére, csak az első születésnapokig adjon nekik a tojássárgáját, jegyzi meg a MedlinePlus. Bár egy tojás nem elég ahhoz, hogy kielégítse gyermeke étvágyát reggelire, további táplálékot, például friss gyümölcsöket és zöldségeket, sovány fehérjét és teljes kiőrlésű gabonát is hozzáadhat a táplálékosabb helyett.

A koleszterinre vonatkozó megfontolások

Ahelyett, hogy két gyermeket szolgálna fel reggelire, igyon egy tojást és egy pirítóst egy napi 100 százalékos gyümölcshéjjal, és egy tojást paprikával és spenótral a másikra. Bár technikailag a gyermeke naponta egy tojást fogyaszt, és továbbra is 300 mg napi ajánlott koleszterinbevitel iránya alatt marad, valószínűleg fogyaszt a koleszterint más, az egész nap során fogyasztott ételből is. Egészséges szinten tartsa koleszterinszintjét a tojásoknak hetente néhányszor – nem minden egyes napon.

Tojásfehérje

Ha gyermeke egy válogató evés, és ragaszkodik a tojáshoz a reggelihez, próbálja ki a rántott tojásfehérjét a reggelihez. Az egyik nagy tojás fehérje 3,60 gramm fehérjét, 17 kalóriát, 55 gramm nátriumot és koleszterint nem tartalmaz. Készítsünk tojásfehérje-ket paradicsommal, hagymával és kis mennyiségű sajtokkal, hogy a gyermeke egy tápláló tojás reggeli legyen, amelyet minden nap hozzáadhat a koleszterin nélkül. Azt is megpróbálhatja kombinálni egy tojássárgáját több tojásfehérrel, ha a gyermeke nem szereti a fehéreket.