Oldható vagy oldhatatlan rost kiegészítők

A diétás rost egy sokféle étel, mint a zöldség, a szemek és a gyümölcsök emészthetetlen összetevője. A magas rosttartalmú étrend segíthet az egészség megőrzésében, a székrekedés vagy a rendellenesség megakadályozásában, és fontos része lehet egy fogyás programnak. A Medline Plus kimondja, hogy nagyon fontos, hogy sok vizet inni, hogy a rost teljes haszna legyen az étrendben.

A szálak típusai

Kétféle tápláló rost található, oldható és oldhatatlan. Amint a neveik azt sugallják, az oldódó rostok feloldódnak vízben, míg az oldhatatlan rost nem. Mindkét típus nagyon előnyös. Az oldhatatlan szálak ömlesztve adják az étkezést, és gyorsabban mozognak az emésztőrendszereken keresztül a gyomor-bélrendszerben. Ez növeli a széklet mennyiségét, elősegíti a szabályosságot és megakadályozza a székrekedés. Az oldható rost vízzel keverve gélt képez. Lassítja az emésztést, és a Medline Plus szerint csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti a szívbetegség kockázatát.

Oldható szálerősítők

Az oldható rost legnépszerűbb formája a psillium, amelyet a Plantago magvakból készítettek. A Metamucil és a Konsyl a tejporhoz, gyümölcslevekhez vagy egyéb folyadékokhoz hozzáadható porított kiegészítők márkái. A rizslepény sok oldható rostot is tartalmaz, és hozzá lehet adni a gabonafélékhez vagy más élelmiszerekhez.

Oldhatatlan száloptikai kiegészítők

Az oldhatatlan szálak legelterjedtebb formája a búza vagy zabkakeh. A gabona korpa része a külső, kemény héja, amelyet gyakran eltávolítanak, amikor a gabonát kenyér és egyéb ételek készítésére használják. Külön csomagolva és értékesítik, és gabonákon vagy más élelmiszereken lehet megszórni.

Nagyszálas élelmiszerek

Sok különböző étel tartalmaz vagy oldható vagy oldhatatlan rostot, vagy mindkettőt. A Vitaminok Egészségnek megfelelően az olyan élelmiszerek, mint a barna rizs, a quinoa, a diófélék, a szezámmag és a tökmag, a ropogós zöldségek és sok olyan gyümölcs, mint az alma, magas az oldhatatlan rostokban. Az egész gabonakészítmény és a kenyér szintén jó oldhatatlan rostforrás. Sok gyümölcs és zöldség is jó forrása az oldható rostoknak, beleértve a borsót, a vese- és lima-babot, a banánt és a narancsot.

Mellékhatások

Ha egy személy túl sok rostot ad hozzá a táplálékhoz túl gyorsan, akkor bizonyos mellékhatások jelentkezhetnek. Ezek közé tartozik a bélgáz, hasi görcsök vagy puffadásérzés. A MayoClinic.com azt javasolja, hogy a táplálékot lassan hozzáadjuk a rosthoz, így a gasztrointesztinális rendszernek ideje van a funkció megváltoztatására.