Kálium és a kopoltyú érzés a borjakban

A kopogás, a kúszás, a rágás, a rángatózás és a bizsergés mindegyike a nyugtalan láb szindrómához társuló furcsa és irritáló érzelem leírására szolgál. Ez az állapot általában az alsó lábakat és a borjakat érinti, és hatással lehet a felső lábakra vagy akár a karokra is. A nyugtalan láb szindróma nem orvosilag veszélyes, de zavaró lehet, különösen akkor, ha megszakítja az alvásodat. Káliumot, vasat, B-vitamint és más vitaminokat használhatunk az állapot kezelésére.

Tünetek

A borjaknál a kellemetlen kopogás vagy bizsergésérzés a nyugtalan láb szindróma tünete. Érzékelhetetlen késztetést érezhet a lábak mozgatására, és ez a mozgás rövid időre enyhítheti az érzéseket. A nyugtalan láb szindróma tünetei általában rosszabbodnak, amikor pihentetek, és éjszaka különösen súlyosak. Az alvást megzavarhatja a szaggatott végtagi mozgások, amelyek gyakori részleges ébredést okoznak.

Kockázati tényezők

A nyugtalan láb szindróma gyakoribbá válik az életkor előrehaladtával. A nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak. Sok nő a nyugtalan lábszindrómában terhesség alatt, különösen a harmadik trimeszterben. Bizonyos egyéneknél az állapot iron deficienciával kapcsolódik. A gyógyszeres kezelés, beleértve az antidepresszánsokat és az émelygés elleni szereket, súlyosbíthatja a nyugtalan láb szindróma tüneteit.

Kálium

Az elektrolit és az esszenciális ásványianyag fontos szerepet játszik az izom-összehúzódásban, az idegrendszer működésében és a testben a folyadék egyensúlyában. A napi megfelelő káliumfelvétel 4.700 mg felnőtteknek. A káliumot fel lehet írni a nyugtalan láb szindróma kezelésére, de gyakrabban ajánlott más vitaminokat is. (Lásd a 2. hivatkozást) A káliumpótlóknak komoly mellékhatásai lehetnek, és kölcsönhatásba léphetnek az ételekkel vagy más gyógyszerekkel. Ne vegyen be káliumot, hacsak orvosa erre nem irányítja. (Lásd a 3. hivatkozást)

Egyéb vitaminok

Néhány ember, akik nyugtalan láb szindrómával tapasztalják a vitamin- vagy ásványi szerek enyhítését. Bármely új kiegészítés megkezdése előtt kérdezze meg orvosát. Az egyszerű vérvizsgálatok meghatározhatják, hogy hiány van-e vasat, folsavat, B-vitamint vagy magnéziumot. Ha az ilyen vitaminok szintje alacsony, orvosa javasolhatja a megfelelő kiegészítést. Tájékoztassa kezelőorvosát bármely egyéb gyógyszerről vagy kiegészítésről, amelyet szed.