Nyálka a kisgyermek székletében

Az élet kisgyermekkora alatt a gyermek átmeneti a puha, pépes ételek táplálkozásától, hogy egy egészséges táplálékot fogyasztson a félig kemény ételeknek, amit az egész család élvez. Ezek az étrendi változások hozzájárulhatnak a különböző bélbeli következetlenségekhez, beleértve a székletben lévő nyálkahártyákat is. Néha a nyálka tökéletesen normális, ha ritkán fordul elő, de a gondozóknak konzultálniuk kell egy egészségügyi szakemberrel, hogy a székletben lévő nyálkahártyát vizsgálják.

Funkció

A nyálkahártya természetesen megtalálható az emésztőrendszerben, különösen a belekben, hogy a vastagbél bélését nedvesen és kenőgé teszi, magyarázza a MayoClinic.com. Lehetséges, hogy a nyálkahártya szabályos bélmozgás során áthalad, mivel az alsóbb belekben és vastagbélben mozog. Amikor ez a kis mennyiségű nyálkahártya megjelenése ritkán fordul elő, nem ok az aggodalomra. A gondozóknak még mindig beszélniük kell egy orvossal arról, hogy mikor fordul elő a kisgyermek, hogy megbizonyosodjon arról, hogy normális.

Jelentőség

A kisgyermek székletében a nyálkahártya növekedése általában gyulladás vagy irritáció jele az emésztőrendszerben. Annak érdekében, hogy a hulladékot áthaladjon a belekben, a falak összezsugorodnak. Ezek a összehúzódások a folyadékot, a szilárd anyagot és a nyálkahártyát a belekben és végül a testből a bélmozgás formájában mozgatják. Amikor a belek gyulladtak, a szervezet több nyálkahártyát hozhat létre, hogy megvédje magát, vagy megnyugtassa a kényelmetlenséget. A felesleges nyálkahártya tünete valaminek, amit egy egészségügyi szakembernek értékelnie kell, de a nyálka előnyös.

Közös okok

Számos bélfertőzés befolyásolhatja a kisgyermeket. A napközbeni ellátás és az iskolai beállítások elősegítik a bélburok terjedését a játékokat és a felületeket megosztó gyermekek miatt. A paraziták, vírusok és baktériumok ezen a környezetben elszórhatnak egy kisgyermekről a másikra. A Shigella baktériumok egy gyakori bakteriális fertőzés, amely két-négy éves korú gyermekeket érint, magyarázza a Kids Health from Nemours. Több gyulladásos bélbetegség okozhat túlzott nyálkat a székletben. A National Digestive Diseases Information Clearinghouse rámutat arra, hogy az irritábilis bél szindróma az egyik lehetséges oka a nyálkahártya székletében. Az IBS-t jellemzően hasi fájdalom, puffadás, szabálytalan bélrendi szokások jellemzik, amelyek a székrekedéstől a gyakori hasmenésig és a nyálkahártyáktól függenek. Hasonlóképpen, a vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség ezen tünetekkel jár, és abnormális bélgyulladás eredménye. A legtöbb gyulladásos bélbetegség a felnőtteket érinti, de a kisgyermekeknél előfordulhatnak.

Kezelés

A csecsemő székletében a nyálkahártya számos oka feloldja önmagát. Abban az esetben, ha fertőzés következett be, a gyermeknek sok folyadékot kell inni, hogy megakadályozza a kiszáradást, a megfelelő higiéniát a hiba elterjedésének megakadályozására, és amíg a fertőzés meg nem halad. Bizonyos esetekben antibiotikumot vagy más, a paraziták eltávolítására szolgáló gyógyszert írnak elő. A gyulladásos bél rendellenességeket nehéz kezelni, de a gyermeke étrendjének megfigyelésével kezelhetők a kiváltók azonosítása érdekében. Néha szteroidokat vagy más gyógyszereket írnak fel a fájdalom és más tünetek kezelésére, az Országos Betegségek Betegségek Információs Központjának (National Digestive Diseases Information Clearinghouse) szerint. Az ételallergia vagy a laktóz intolerancia által okozott bélsavak az allergén vagy laktóz termék elkerülésével kezelhetők.

Figyelem

Az a gyermek, aki székrekedés vagy ritka bélmozgások miatt szenved, és nyálkahártyát szed, minden egyes beletesttel, egészségügyi szakemberrel kell kezelnie. A National Digestive Diseases Information Clearinghouse megmagyarázza, hogy a nyálkahártyát ki kell húzni az anusból, ha a kisbabának végbélnyílásai vannak a tartós székrekedés miatt. Az áttörést a végbél zártsága jellemzi, annak ellenére, hogy a gyermek megpróbálta felhúzni a székletet. A prolapsus korrekciója a leghatékonyabb kezelés. Egy másik nem gyakori, de komoly oka a nyálkahártyának a kisgyermek székletében intussuscepció. A MedlinePlus rámutat, hogy ez akkor fordul elő, amikor a belek egy részét befelé húzzák. Ez az élelmiszer elzáródását okozza, amely megpróbálja átjutni a belekben. Az eredmény a vérellátás levágása és a bélrész elhúzódása. A nyálka előfordulása mellett a gyermek vérben lehet a székletben és egy zselészerű vörös nyálkahártyán. Ez egy komoly feltétel, amely orvosi ellátást igényel.