Nem gabona étrend

A gabonafélék nagy része a szokásos amerikai étrendnek, és az USDA Chooseapp.gov szerint napi 5-8 uncia egyenértékű ételt kell fogyasztania. A gabonafélék, amelyeket gyakran csak szemekként használnak, bizonyos fűfélék ehető magjai, beleértve a búzát, kamutot, rizst, rozsot, tönkölyöt, kukoricát, köleset, árpát és zabot. A búza valószínűleg a legelterjedtebb gabona, amelyet kenyér, kuszkusz, bulgur, tészta, reggeli gabonafélék, granola bárok, sütemények, bagel, croissant, muffin és egyéb sült termékek készítésére használnak.

Ha a gabonaféléket a diétájából kívánja megszüntetni, olvassa el az élelmiszerek címkéit, hogy az ételeket nem tartalmazzon gabonát vagy lisztet. A quinoa, a kasha, a hajdina és az amaranth kicsi, ehető magok – bizonyos értelemben a “szemek” – de nem fűmagok, tehát gabonafélék. Ha tetszik, beillesztheti őket a gabona mentes étrendbe. Mivel a gabona szemcsék túlnyomórészt szénhidrátot képviselnek, ami megemeli a vércukorszintet és serkenti az inzulin termelést, kiküszöbölése jó stratégia lehet ahhoz, hogy csökkentse a szénhidrát bevitelét, vagy akár fogyjon, akár javítsa a cukorbetegség szabályozását. A nem szénhidráttartalmú étrend megkezdése segíthet a gyulladásos vagy autoimmun állapot kezelésében, például gyulladásos bélbetegségben vagy reumás ízületi gyulladásban, amint azt a “A táplálkozás és a dietetika világának áttekintése” című 1999-es tanulmány is mutatja. Még akkor is, ha úgy döntesz, Ingyen, az étrend továbbra is biztosítja az összes szükséges tápanyagot és szálat, ha megfelelően tervezi.

A gabonafélék viszonylag újak a humán étrendhez. Az emberek több mint 90 ezer évig éltek a nem-gabona táplálkozáson, mielőtt 10.000 évvel ezelőtt megkeresték volna a mezőgazdaságot. Az őseink vadászó-gyűjtögetőinek hagyományos ételei húsból, hústermékből, halból és kagylóból, valamint szezonális zöldségekből, gyümölcsökből és diófélékből álltak. A mezőgazdasági forradalom után, amikor sok ember kezdett támaszkodni a művelt gabonafélékre és a hüvelyesekre, a csecsemőhalandóság felrobbant, és neolitikus őseink körülbelül 6 hüvelyknyi magasságot vesztettek el, és különböző betegségekben szenvedtek, amint azt a kutató biokémikus, Robb Wolff magyarázza a “The Paleo Megoldás: Az eredeti emberi táplálkozás. “Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gabonák és a hüvelyesek felelősek a hatásért.

A nem szemcsés diéta szénhidrátot tartalmaz vagy nem. Ha csökkenti a gabona bevitelét, dönthet úgy, hogy ezeket a szénhidráteket keményítõ, de gabonamentes alternatívákkal helyettesítheti. A burgonya, az édesburgonya, a jams, a manióka, a taro, a plantains és a fruit például az őseink által elfogyasztott hagyományos diéták részét képezte. Ha a szénhidrátszintet alacsonyan kívánja tartani, cserélje ki a gabonát több, nem keményítőtartalmú zöldséggel, fehérjével és zsírral, hogy minden szükséges energiát biztosítson, miközben könnyebben fogyasztható és optimalizálja vércukorszintjét.

A gabona mentes étrend és a gluténmentes táplálkozás nem szükségszerűen szinonim. A glutén olyan fehérje, amely bizonyos gabonákban megtalálható, beleértve a búzát, az árpát és a rozsot. A zabokat gyakran szállítják és őrlik, ugyanazzal a berendezéssel, amelyet a búzára használnak, és ezért gyakran glutént tartalmaznak. Válasszon minõsített gluténmentes zabot, ha érzékeny a gluténre, és teljesen elkerülje, ha érzékeny az aveninre, a glutén szerû zabra. A gabona mentes étrend segíthet jelentősen csökkenteni a glutén bevitelét. Azonban a glutént sok más feldolgozott élelmiszerben is megtalálják, például fűszerek, texturált növényi fehérjék, szójababok, amelyek tartalmazzák a búzát, a salátaönteteket és még a csokoládét is. Ha lisztérzékenység vagy glutén intoleranciája van, akkor a gabona mentes diéta jó kiindulási pont, de alaposan el kell olvasnia az összetevők listáit, hogy teljesen eltávolíthassa a glutént a diétájából.

A gabona mentes étrend táplálkozási szempontból megfelelő lehet. Az összes szükséges antioxidáns, rost, vitamin és ásványi anyag sokféle, nem keményítőtartalmú zöldséget, például paradicsomot, káposzta, leveles zöldséget, spárgát és karfiolt fogyaszthat. Ha a szénhidrátok nem jelentenek aggodalmat, akkor gyümölcsöket, tejtermékeket, gumókat és téli zuhatagot is tartalmazhat. Ha a gabonatartalmú étrend is alacsony szénhidráttartalmú étrend, meg kell növelnie a zsírbevitelét ahhoz, hogy elegendő energiával rendelkezzen, amelyet kalóriákban mérnek. Bár a “2010-es étrendi irányelvek az amerikaiak számára” azt javasolja, hogy a kalóriáinak 45-65 százaléka szénhidrátból származik, az Orvostudományi Intézet kijelenti, hogy egészséges, szénhidrát nélkül élhet, feltéve, hogy a táplálék elegendő fehérjét és zsírt tartalmaz. Például a gabona-mentes alacsony szénhidráttartalmú étele lehet egy 4-6 uncia adag csirke vagy hal, kókuszos vagy olívaolajban főtt, 1-2 csésze zöldbab, brokkoli vagy piros paprika.

No-Grain Diet

Történelem

No-Grain Diet vs Kis Carb diéta

No-Grain Diet vs. Gluténmentes Diéta

szempontok