Hogyan kell tanítani a gyermekek tevékenységét érintő határokat

A határok, mind a fizikai, mind a szociális szempontból fontos szerepet játszanak a tiszteletteljes és önkontrollos gyermekek megemelésében, mondják Henry Cloud és John Sims Townsend, a “Határok és a gyerekek” szerzői: Mikor kell mondani, Hogy segíts a gyermekeidnek életük ellenőrzését. ” A tisztességes korlátok meghatározása a gyermekeivel növeli önbecsülésüket, és megtanítja nekik a különbséget a megfelelő viselkedés és a nem megfelelő viselkedés között. Különböző tevékenységek segítségével taníthatja gyermekeit, hogy milyen határaik segítenek ösztönözni őket a szabályok betartására.

Tanítsd meg a gyerekeknek, hogy milyen határok vannak, beleértve a nem megfelelő és elfogadható fizikai érintést. Például, magyarázza el, hogy bár jó, ha közeli családtagjait nagy öleléssel és csókokkal látja el, akkor nem helyénvaló ugyanezt tenni a nem családtagokkal. Ehelyett a kéz rázása vagy gyors ölelés megfelelőbb ebben a helyzetben. Bátorítsd gyermekeidet, hogy forduljanak el, és elmondják neked, hogy miben hisznek a jó határok. Írja le elvárásait egy nagy papírra, és tegye le valahol az otthonában, hogy a gyerekeket rendszeresen emlékeztessék arra, ami számukra várható. Szükség szerint nézze át a határokat, ha gyakrabban észleli őket.

Mutassa be gyermekeinek, hogyan kell a saját problémáikat megoldani. A gyermekek problémáinak megoldása minden alkalommal, amikor valami kellemetlenséget tapasztalnak, elküldi az üzenetet, hogy nincsenek határai a személyes felelősségvállalásra, mondja Cloud és Townsend. Roll játszani a gyermekeiddel, hogy megtanítsa őket, hogyan kell megbeszélni a problémáikat, és össze kell zárniuk egymást, nem pedig mindig anyának és apának. Például, ha gyermekeinek legközelebb van egy érve a határokat illetően otthon, akkor ne lépjen be velük. Ehelyett dolgozzon velük, hogy megvitassák a problémát és megoldást találjanak. Ezúttal használja a családon belüli határokat. A testvéreknek tiszteletben kell tartaniuk egymást a magánélet és a tárgyak tekintetében, ezért fontos, hogy tanítsa a gyermekeit, hogy kopogtassanak, mielőtt egymás szobájába lépnének, és hogy ne vegyenek be valamit, ami egy másik családtaghoz tartozik, anélkül, hogy először megkérdezné.

Olvassa el a gyermekekkel kapcsolatos határokat tartalmazó könyveket, például: “Kivételes gyermekkori útmutató az érintéshez: a szociális és fizikai határok megteremtése a gyerekek számára”, Hunter Manasco. Engedjétek meg a gyerekeknek, hogy kérdéseket tegyenek fel a könyv egészében, hogy bátorítsák őket arra, hogy bővítsék megértésüket arról, hogy mit követnek a szabályok betartása során, mivel más gyermekekről szóló történeteket hallanak. Ösztönözze gyermekeit, hogy írják fel saját történeteiket, amelyek megmutatják, mi történik, ha a gyermekek nem rendelkeznek határokkal. Olvassák össze őket hangosan. A szülők megtalálhatják Dr. Henry Cloud és Dr. John Townsend könyvét is: “Határok a gyerekekkel” című könyvet.

Adja oda a gyermek figyelmét. Rendszeresen töltsön menetrendet egyedül minden gyermekével, javasolja Anne Katherine, a “Határok: ahol végződik és én kezdem” című szerzője, mert lehetővé teszi a gyermekeinek, hogy biztonságos helyre mennek, amikor nehézségekbe ütköznek az életükben . Tudva, hogy van egy biztonságos felnőtt beszélgetni, hogy meghatározza a gyermekek és mások közötti egészséges kortárs és felnőtt kapcsolatokhoz kapcsolódó fontos határokat. Vegyünk egy sétát, menjünk a múzeumba, vagy csak üljünk és beszéljünk, hogy meghatározzuk ezeket a határokat.

Hozz létre egy ideje, hogy családi találkozókat szervezzen. Adjunk minden gyermeknek esélyt a sikerek, kudarcok, kérdések és aggodalmak kifejezésére, javasolja Katharine. Azok a gyermekek, akik úgy érzik, mintha hangjuk van, nagyobb valószínűséggel követik a szabályokat, és betartják határait. Mutasd meg gyermekeidnek, hogy vélemé- nyeik fontosak, tekintetbe véve perspektívájukat, és magyarázzák meg, hogy miért hozza végleges döntéseit a határaikkal kapcsolatban.