A konzervgyümölcs olyan egészséges, mint a friss gyümölcs?

A konzerv gyümölcsök nem feltétlenül tartalmazzák a frissen érett gyümölcsök friss ízét és szilárd szerkezetét, de szálakat, szénhidrátokat és alapvető ásványi anyagokat biztosítanak. Bár a gyümölcs elveszítheti bizonyos vitamin tartalmát a konzerválás során, az alapvető táplálkozási profilja hasonló a friss gyümölcshez. Ha a vízben vagy a saját gyümölcsébe csomagolt gyümölcsöket szirup helyett fogyasztja, a konzerv gyümölcs egészséges alternatívát kínál a friss fajtáknak.

Canning folyamat

A konzervgyártók által használt konzervgyártási eljárás az Amerikai Tanács gyakorlása szerint romlik a friss gyümölcs tápanyagtartalmának egy részétől. A konzervelés előtt az érett gyümölcsöket elfehérítik – forró vízben, majd hideg vízben mártva -, hogy gyengédítsék a gyümölcsöt anélkül, hogy teljesen elkészítenék. A forró vízzel való érintkezés csökkentheti a gyümölcs B-komplexét és a C-vitamin tartalmat, mindkettő a vízre érzékeny, vízben oldódó vitamin. A konzervek előtti gyümölcshéj eltávolításával eltávolíthatók azok a polifenol vegyületek, amelyek antioxidáns tápanyagok, amelyek segíthetnek megvédeni Önt a rákkeltő anyagok okozta sejtkárosodástól. A rost, az ásványi anyagok és a szénhidrát konzerv gyümölcsökben és friss gyümölcsökben hasonlóak, az Amerikai Tanács a Gyakorlatban megjegyzi.

Címkék olvasása

Amikor konzerv gyümölcsöt vásárolsz, nézd meg a “saját gyümölcslécbe” vagy “cukrozatlan” feliratú gyümölcsöket. A “szirupba csomagolt” vagy “gyümölcslébe csomagolt” gyümölcsök hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak, ami extra kalóriát és szénhidrátot jelent. A saját gyümölcsébe csomagolt gyümölcskonzerv megtartja polifenol tartalmát, az Amerikai Gyakorlati Tanács szerint.

Gyümölcscsere

A gyümölcskonzervek körülbelül 60 kalóriát és 15 g szénhidrátot tartalmaznak adagonként, az American Diabetes Association gyümölcs-csere listáján a MayoClinic.com szerint. A fél csésze cukrozatlan sült kajszibarack, cseresznye, őszibarack, körték, ananász vagy szilva egy gyümölcstál. Háromnegyed egy csésze cukrozatlan konzerv grapefruit vagy mandarin narancs egy gyümölcs szolgál. Összehasonlításképpen négy friss kajszibarack, egy nagy körte, 3/4 csésze kockás ananász vagy két kis szilva egyenlő egy gyümölcsbe. A 15 g szénhidrát és 60 kalória esetében a friss gyümölcs nagyobb mennyiséget kínál, mint a nem édesített konzerv gyümölcsök, ami azt jelenti, hogy egy friss gyümölcs kiszolgálása hatékonyabbá teheti éhségét, mint a konzervdobozban.

Íz és textúra

A gyümölcskonzervek nem rendelkeznek az érett gyümölcs szilárd textúrájával vagy finom ízével, de lágy textúrája előnyös lehet, ha orvosi okokból szokatlan étrendet követ. Ha nem tudja elviselni a szálastakarmányt friss gyümölcsben, előfordulhat, hogy a konzerv fajtákat könnyebben megemészteni. A konzerv gyümölcsök, például a mandarin narancsok egészséges táplálékot biztosítanak a kisgyermekeknek, akik gyakran élvezik lágyabb textúrájukat.

Javaslatok

A gyümölcskonzervek kényelmes főzési összetevőt, valamint gyors snacket biztosítanak. A keveréket konzervdobozba töltjük, vagy vaníliás joghurtot vagy alacsony zsírtartalmú jégkrémet használunk. A konzerves szedereket vagy az áfonyát palacsintákba vagy muffinokká keverjük extra rostok és antioxidáns tápanyagok számára. A héjas ananász egzotikus ízeket ad hozzá a kelepcébe vagy a dobolt salátákba. Reggelire, túrós, konzervsárgával, ananásszal vagy körtével.