Seratonin endorfinok és testmozgás

Az endorfinok, az agyalapi mirigyben és az idegrendszerben található neurotranszmitterek a test természetes fájdalomcsillapítása. Humán opiát receptorokkal kölcsönhatásba lépnek, ami csökkenti a fájdalomérzést. Az endorfinok, mint a szerotonin, általában a stresszre és a fájdalomra adott válaszként állítják elő, de egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a testmozgás során is előállnak.

Miért használják az endorfin felszabadulást?

A gyakorlat már régóta ismert, hogy az endorfinok felszabadulását okozza. Miért történik ez még mindig nem tisztázott. A HealthCentral.com kijelenti, hogy az agy a fájdalom fájdalmaként érzékelheti a testmozgást, és ezért szerotonin és egyéb endorfinokat szabadít fel. Egy másik lehetséges elmélet az, hogy a zsírsavak emelkedése a testmozgás által savanyítani a vér, kiváltva endorfin felszabadulás.

Mennyire szükséges a gyakorlat?

Sokan úgy vélik, hogy túlzott mennyiségű időt kell gyakorolnunk az endorfin felszabadulásának kiváltására, azonban a mérsékelten 20-30 percig tartó edzés endorfin felszabadulást okozhat. Valójában, ha újak vagytok gyakorolni, az endorfinok erősebb hatásait tapasztalhatja, mint azok, akik rendszeresen gyakoroltak, mivel az agyad nem használatos az endorfin rohanására.

A hangulat hatásai

A szerotonin egyike a depresszióban érintett neurotranszmittereknek. Tény, hogy sok antidepresszáns a serotoninszint növelésére szolgál az agyban. A Harvard Egészségügyi Kiadványok szerint a testmozgás lehet hatékony módja annak, hogy javítsa a hangulatot. A szerotonin és más endorfinok felszabadításával a testmozgás hasznos lehet a depresszió kezelésében.

A gyakorlatok felett

A fenti bizonyítékok alapján azt gondolhatja, hogy annál nehezebb gyakorolni a több endorfinot, amelyet felszabadítasz. A Healthcentral.com szerint azonban, amikor kimerül a testmozgás, az endorfin szintje automatikusan csökken. A fokozatos, aerob testmozgás sokkal hatékonyabb az endorfinok felszabadulásának kiváltásához.

A gyakorlatok típusai

Lehet, hogy hallottad, hogy a futás az egyetlen módja a szerotonin és egyéb endorfinok felszabadulásának. Bár igaz, hogy a gyakorlás által kiváltott szerotonin felszabadulással kapcsolatos kutatások többségét a futókon végezték, ez nem jelenti azt, hogy a gyakorlat egyéb formái nem hatékonyak. Az aerob testmozgás bármely formája felszabadítja a szerotonin és más endorfinokat, ami a jólét érzéséhez vezethet.