Hogyan kell kezelni a vérrögöket a lábakon

A lábakon mély vérrögök, úgynevezett mélyvénás trombózis vagy DVT, komoly egészségügyi problémát jelentenek. Ha a vérrög elszabadul és a tüdőbe kerül, akkor végzetes lehet. A tüdőben lévő vérrögök a kórházban élők harmadik leggyakoribb halálozási oka a 2014-es jelenlegi orvosi diagnózis és kezelés orvosi szövege szerint.

Hagyományos kezelés

Vérhígítók, az úgynevezett antikoagulánsok, a DVT-k kezelésének fő formája. Gyakran előfordul, hogy először diagnosztizálják a vérrögöket, két vérhígítót használnak. Az egyik perceken belül elkezd dolgozni, és az egyéb nem ér el teljes hatást néhány napig. A gyorsan ható vérhígítót lövés vagy intravénásan adják be. A leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak a heparin, az enoxaparin (Lovenox) és a fondaparinux (Arixtra). Ezek a gyógyszerek védelmet nyújtanak addig, amíg a warfarin (Coumadin, Jantoven) nevű gyakran használt orális vérhígító hatása érvénybe lép. Legalább 5 napos átfedési időszak van, amikor mindkét kezelésre szükség van.

Újabb terápiák

Bár a warfarint évtizedek óta használják, és évek óta a vérrögök szokásos kezelése, nincs hátránya. Például a warfarinnal foglalkozó emberek rendszeres vérellátást igényelnek annak érdekében, hogy a vér ne legyen túl vastag vagy vékony. A warfarin számos egyéb gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet. Számos újabb tablettát alkalmaznak vérrögképződés, például rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) és edoxaban (Lixiana) kezelésére. Ha ezeket a gyógyszereket használja, akkor nincs szükség lövésre vagy injekcióra. A warfarintól eltérően ezek az újabb gyógyszerek hatékonyak, ha önmagukban alkalmazzák.

Clot Busters

Ha a láb vérrögje súlyos, akkor a vérrögképződés feloldására “vérrögképző” gyógyszer alkalmazható. Ezek a gyógyszerek erősebbek, mint a vérrögök egyéb kezelései, de veszélyesebb is. Ezért különleges esetekre van fenntartva. A szokásos szerek közé tartoznak az altepláz (aktiváz), a sztreptokináz (sztreptáz) és az urokináz (Kinlytic).

Egyéb terápiák

A lábemelkedés segíthet csökkenteni a lábfej vérrögével járó duzzanatot. Ezen túlmenően az orvosok gyakran javasolják a felszerelt tömörítő harisnyát, hogy csökkentsék a duzzanat kockázatát, amely még a vérrög eltűnése után is fennállhat. A gyaloglás, nem az ágyfekvés ösztönzése, ha ez megvalósítható.

Felszíni vérrögök

Vérrögök léphetnek fel a felületes lábgerendákban, a bőrfelszín közelében. Ezek a felületes vérrögök nem annyira hajlamosak elszakadni és a tüdőbe utazni. Néha előrehaladnak, de növelik a vénás területen belüli területet. Ez a progresszió kiterjedhet a mélyvénák bevonására, bár ez nem gyakori. Hőkezelés a területre, és nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint az ibuprofen (Advil, Motrin) vagy naproxen (Aleve), gyakran csak a láb felületén lévő vérrögökhöz szükséges kezelések.

A lábfej vérrögje melegséget, duzzanatot, bőrpírt és fájdalmat okozhat, bár nem minden tünet jelen lehet. Mindazonáltal ezeknek a tüneteknek azonnali orvosi értékelésre van szükségük.

figyelmeztetések