Hogyan kell a gyermekek kritikai gondolkodási készségeit tanítani

A kritikus gondolkodás az a képesség, hogy megoldja a problémákat az érvelés használatával, és képes azonosítani a hibákat egy érvben. A kritikus gondolkodást mindig akkor használja, amikor a jövedelmét költségvetésbe helyezi, választhat egynél több opció közül, vagy értékeli a hitelességre vonatkozó hirdetési követelést. Mivel a kritikai gondolkodás olyan szokás, amelyet meg kell tanulni és gyakorolni az élet korai szakaszában, fontos, hogy tanítsuk a gyerekeket, hogyan kell ezt megtenni.

Kérdezze meg gyermekeit, hogy olvassa el egy olyan részt, amelyben a szerző olyan kérdést érdemel, amelyről a gyermeke ismerős. Gyermeke legalább kétszer olvassa el ezt a részt.

Tesztelje gyermeke megértését az átjáróban azzal, hogy olyan egyszerű kérdéseket tesz fel, amelyek arra szolgálnak, hogy megismerkedjenek a folyosón szereplő tényekkel. Kérdezd meg tőle, milyen események történtek, és miért gondolja, hogy történtek. Kérdezzenek meg olyan dolgokat, mint például: “Mit gondolsz, mit csinált?”. Kérd meg őt, hogy hasonlítsa össze a karaktereket a történetben, mondja el nekik, hogy egyformák, és hogyan különböznek egymástól.

Kérdezze meg gyermekeit, hogy foglalja össze a szöveget a saját szavaival. Az összefoglalónak jóval rövidebbnek kell lennie, mint az eredeti átjáró. Ez megpróbálja megérteni a főbb ötleteket a folyosón, nem pedig egyszerűen a bemutatott tényekről. Összefoglalva, Elizabeth Shaunessy, a Dél-Floridai Egyetem Speciális Pedagógiai Tanszékének adjunktusa szerint el kell mondania, amely egy kritikai gondolkodásmód, amely szintetikus gondolkodásnak hívható.

Vigye fel a gyermeket a folyosón, és olyan kérdéseket tegyen fel, amelyekre a szöveg közvetlenül nem válaszol. A gyermeknek következtetéseket kell tennie, és következtetéseket kell tennie annak érdekében, hogy válaszoljon. Ennek jó módja az lenne, hogy megkérdezze gyermekeitől, hogy megjósolja a szerző álláspontját egy kapcsolódó témában, és indokolja. A következtetések levonása és a következtetések levonása szintén szintetikus gondolkodási képességek – mondja Shaunessy.

Kérdezze meg gyermeke, hogy válaszoljon az eredeti szerző által írt szövegre, aki ellenzi az első szerző nézeteit. Kérd meg tőle, hogy döntsön arról, melyik álláspontot fogadja el, és indokolja meg. Akkor kérdezd meg tőle, hogy vitatkozzon azon nézet mellett, amellyel nem ért egyet. Ezek a gyakorlatok kifejlesztik a képességét, hogy értékelje és ítélkezzen.

Adja meg gyermeke matematikai problémáinak megoldását. Annak érdekében, hogy érdekesebbé tegyük azokat a problémákat, amelyekkel valójában a mindennapi életben szembesülhetünk – hogyan vásároljunk annyi kedvezményes tételt, amennyit csak lehetséges, egy bizonyos összeggel, amikor minden elemet másképp diszkontálunk. Ez a gyakorlat fejleszteni fogja a gyermeke analitikus gondolkodási képességét.

Játsszon a szókratikus párbeszéddel a gyermekeiddel. Az egyik játékos ellentmondásos kérdést tart, és a másik játékos keresztellenőrzéssel foglalkozó ügyvédként kérdéseket tesz fel azzal a céllal, hogy az ellentmondást a másik játékos csapdájába fektesse, az érvelés gyengeségeinek feltárásával. Ezután a két játékos vált át. A szókratikus párbeszédnek köszönhetően a hallgatói szerepvállalás növelése és a tanulásra való izgatottsága bizonyult, az oktatási filozófus szerint, Richard Garlikov szerint.