Fehérjepor pro és kontra

A tápanyag elszigetelt formájának biztosítása révén a fehérjepornak sok potenciális előnye van. Amellett, hogy kényelmes és polc-stabil, bizonyítottan segít a súlycsökkenés és a sovány izom nyereség. A fehérjével való kiegészítés nem annyira egészségesebb, mint a teljes tápanyag tápanyagbevitele, azonban az ajánlott összegek meghaladása komoly egészségügyi következményekkel járhat.

Pro: Fogyás

A fehérjepor, mint alkalmi étkezés helyettesítés vagy az alacsony kalóriatartalmú étrend kiegészítése javíthatja az éhségellenőrzést és ösztönözheti a folyamatos fogyást. Egy, a “Nutrition & Metabolism” 2008-ban közzétett egyik tanulmányában az orvosi kutatók felfedezték, hogy az emberek, akik csökkentették a kalóriát és a tejsavóproteint 12 hetes időszak alatt elvesztették a testzsírt, és megtartották a karcsúbb izmokat, mint azok, akik csökkentették a kalóriát és kiegészítették egy italt Ez nem volt fehérje gazdag. Mivel a fehérje sokkal telítőbb, mint szénhidrátok vagy zsírok, a tápanyag por alakú formái értékes eszközök lehetnek a testtömeg-szabályozásban.

Pro: Izomgyarapodás

A fehérje por, különösen a tejsavó por, a rendszeres ellenállóképességgel kombinálva fokozza a sovány izomgyarapodást. A 2001-ben a St. Francis Xavier Egyetem kutatói által közzétett tanulmányban a résztvevők, akik a tejsavófehérje hathetes testsúlygyarapító programját kiegészítették, több hasadt izomot kaptak, és nagyobb erőt nyertek, mint azok, akik placebót kaptak. A tejsavót gyors hatású fehérjéként ismerik, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes gyorsan és egyszerűen megemészteni azt, hogy gyors gyógyulást nyerjen az erőkifejtés során fellépő enyhe izomkárosodásból.

Con: Nem megfelelő táplálkozás

A fehérje por egy táplálékkiegészítő, nem egész élelem, és mint ilyen, nem képes ugyanolyan előnyökkel járni, mint az egész élelmiszerek. A természetes élelmiszerek olyan védőanyagokat tartalmaznak, mint például a fitonutriensek, antioxidánsok és étkezési rostok, amelyek nem reprodukálhatók olyan kiegészítőkben, mint a fehérjepor. Fehérjepor használata a táplálkozás más ételét helyettesítheti, mikronutriens hiányosságokat is okozhat.

Con: Egészségügyi szövődmények

A fehérje porának bevétele, amikor már napi elegendő mennyiségű fehérjét kap, károsíthatja a vesét az idő múlásával, mivel a fehérje hulladéktermékeinek metaboiizálásának legsúlyosabb problémájával jár. A Felelős Orvosok Orvosok Bizottsága szerint a legtöbb amerikai nem használ fehérjetartalmú étrendet, és még mindig több mint kétszer annyi tápanyagot kap, amennyire szüksége van. Ez a felesleges fehérje, függetlenül attól, hogy átjut a fehérje porra vagy más forrásra, növelheti a vesebetegség, a vesekő és az osteoporosis kockázatát.