A koenzim q10 biztonságos a terhes nők számára?

A koenzim Q10 egy természetes antioxidáns a szervezetben. Segít a szervezetnek energiát és fehérjét előállítani, és lehetővé teszi az izomösszehúzódást. A legtöbb ember elegendő CoQ10 szinttel rendelkezik a testükben anélkül, hogy kiegészítené. Bizonyos egészségügyi feltételek azonban alacsonyabb CoQ10-szintet okozhatnak a szervezetben, így a kiegészítő CoQ10 hasznos.

Coenzim Q10 szintek a terhesség alatt

A terhesség alatt a koenzim Q10 szintje általában nő a terhesség előrehaladtával. A terhes nők átlagosan alacsonyabb CoQ10 vérszintje spontán abortuszhoz társulhat, a “Fetális diagnózis és terápia” 1996. júliusi számában publikált tanulmány szerint. Az előzetes kutatás azonban nem határozta meg, hogy van-e ok-okozati összefüggés.

A Coenzyme Q10 kiegészítők terhesség alatt történő biztonsága

Mivel a Q10-es koenzim nem megfelelően tanulmányozható terhes nőkön, nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a terhesség alatt biztonságos-e. Hacsak orvosa ezt a kiegészítést nem írja elő, vagy azért, mert alacsony a CoQ10 szintje vagy egy másik állapot, elkerülje a felesleges kockázatokat, és ne szedje a CoQ10-et terhesség alatt.

Mellékhatások és biztonság

A CoQ10 nem mindenki számára biztonságos. Ha vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, vérhígító anyagokat vagy cukorbetegeket szed, beszélje meg kezelőorvosával a CoQ10 szedése előtt, hogy meggyőződjön róla, biztonságban van-e Ön számára. A CoQ10 okozhat mellékhatásokat, beleértve a gyomorégést, hányingert, hasmenést, hányást, gyomorpanaszokat, álmatlanságot, bőrviszketést, fejfájást, bőrkiütést, szédülést, ingerlékenységet, fáradtságot, fényérzékenységet a szemében, étvágytalanság, torok vagy felső mellkasi kényelmetlenség.

szempontok

Beszéljen kezelőorvosával a biztonságos gyógyszerekkel vagy kiegészítőkkel, amelyeket terhesség alatt használhat a CoQ10 helyett, ha terhesség alatt szedik ezt a kiegészítést. Bár a CoQ10 általában biztonságos, és kevés mellékhatása van, kerülje a terhesség alatt. Nem bizonyított a terhes nők számára biztonságos, és korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre annak előnyeiről.