A csukamájolaj és a szoptatás veszélyes?

A káposzta májolaj számos előnnyel járhat a szoptató anya és csecsemő számára, de aggodalomra ad okot, hogy a kiegészítés biztonságos-e. Az egyik oldalon a vita azok, akik úgy gondolják, hogy az omega-3 zsírok és a D-vitamin mennyisége a tőkehéj olajat a legjobb választás az ápoló anyák számára a tápanyagok megszerzéséhez. A vita másik oldala az A-vitaminra és a potenciális szennyeződésekre összpontosít, amelyek miatt a tőkehal-májolaj nem érheti a kockázatot.

A májmájolaj magas az omega-3 zsírsavakban, beleértve a zsír DHA-t, amely az emberi anyatejben jelen van, és hozzájárul az agy fejlődéséhez. Az emberi test önmagában nem képes önmagában az omega-3 zsírokat előállítani, de a halak, a len és a dió kívül más élelmiszerek is jelentős mennyiséget tartalmaznak. Ezenkívül a csukamájolaj 1,360 NE D-vitamint tartalmaz evőkanálonként. A D-vitamint rendszerint a bőr adja, amikor napfénynek van kitéve, de sok szoptatott csecsemő veszélyben van, mivel a csecsemőket gyakran védi a naptól. A Kellymom weboldal szerint a szoptató anyák, akik naponta 2000-4000 NE D-vitamint fogyasztanak, növelik ezt a vitamint az anyatejben, hogy fenntartsák a 400 NE napi D-vitamin kiegészítést a csecsemő számára.

Mivel a D-vitamin hiánya roszkákat okozhat, puha és gyenge csontokkal jellemezhető rendellenesség, az anyai kiegészítő a csukamájolajjal segít megelőzni ezt a rendellenességet szoptatott csecsemőknél. A csukamájolaj-kiegészítők egy másik előnye a DHA által az anya bevétele. Az anyatej nagy a zsírban, és ennek a zsírnak a összetétele attól függ, hogy az anya mit eszik. Az anya, akinek étrendje magas a DHA-ban, nagyobb valószínűséggel halad át a kövéren, más zsírok helyett a csecsemőjének.

A tőkehal májolajának legnagyobb kockázata az A-vitamin-túladagolás. Bár ez a terhesség alatt aggodalomra ad okot, hiszen az A-vitamin magas szintje születési rendellenességeket okozhat, a szoptató anya is aggódik amiatt, hogy túl sok vitamint fogyaszt És átadja a csecsemőnek az anyatejjel. A tőkehal májolaj akár 4500 NE A-vitamint tartalmaz evőkanálonként. Egyes tőkehéj-kiegészítők az A-vitamint részlegesen eltávolítják, így ezek a csökkent vitamin-A fajták jobb választást jelenthetnek az ápoló anyák számára.

Mivel a tőkehal májolaj a hal májából származik, valószínűbb, hogy szennyező anyagokat, például PCB-ket hordoz, mint más halakból származó halolaj, még a nagy tisztaság ellenére is. A halolaj-kiegészítők az omega-3 zsírok alternatív forrásai, de nem tartalmaznak D vitamint. Ezért a szoptató anyák, akik rendszeresen halolajat használnak a tőkehal máj olaj helyett, szükség esetén D-vitamin pótlást biztosítanak a baba számára. Végezetül Önnek és orvosának meg kell vitatnia a tőkehal májolaj előnyeit és kockázatát annak meghatározására, hogy melyik a legbiztonságosabb út az Ön és a baba számára.

Csukamájolaj

Előnyök

A-vitamin

szempontok