Hogyan kell kezelni a comedonal akne

A comedonal akne a bőrfelület alatt fordul elő. A nonprofit szervezet (The Acne Group) szerint egy komédó akkor alakul ki, amikor a szőrszálak közvetlenül a bőr alá kerülnek elszennyeződve szennyeződéssel, baktériumokkal, holt sejtekkel és hajjal. Az eredményt egy mitesszernek nevezik, amikor a kagyló felszíne nyitva van, és sötét színt mutat. A bőrrel borított comedonokat whiteheadsnek hívják. A fehérfejűek általában nem törik át a bőrt, hanem felhúzzák a felszínt egy gyulladt dudorral, amely gyakran tele van púpokkal. Az állapot gyakori, és általában az enyhe vagy közepes formájú akne.

Az arcát enyhén tisztítószerrel mossa le naponta kétszer. Az American Academy of Dermatology szerint a túl gyakori mosás irritálja az érzékeny bőrt és további pattanásokat okozhat. Használjon langyos vizet, és gyengéden dörzsölje az arcát ujjlenyomatokkal reggel és éjjel. A bőrt a baktériumok eltávolítása és a verejtékezés után is öblítse le enyhe tisztítószerrel.

Alkalmazzon egy over-the-counter topikus krémet a comedonokra. A legjobb eredmény érdekében használjon olyan kenőcsöt vagy krémet, amely szalicilsavat vagy benzoil-peroxidot tartalmaz. Várjon körülbelül 15 percet mosás vagy zuhanyozás után a gyógyszer alkalmazására, mert a nedves bőr nedvszívóbb és könnyebben irritálható.

Használjon fényvédő és olajmentes kozmetikumokat. A hajzseléket és más hajápolási termékeket olajmentesnek kell lenni, hogy elkerüljék az eltömődött pórusokat. Keressen olyan termékeket, amelyek nemcomedogén vagy nonacnegenic megjelöléssel vannak ellátva annak érdekében, hogy azok pattanásos bőrre legyenek tervezve.

Kérjen tanácsot egy dermatológussal, ha a pattanása nem reagál a túlterheléses kezelésekre. A Mayo Klinika szerint számos előírt gyógyszerek állnak rendelkezésre a comedonok és a ronda megjelenés csökkentésére. Az eltömődött pórusokat megakadályozó termékek közé tartoznak azok, amelyek az A-vitamin-származékokból származnak, mint például a tretinoin és a tazarotén.

Viseljen olyan frizurákat, amelyek megtartják a hajadat az arcodról, különösen ha olajos hajad van. Viseljen kalapokat és sálakat, amelyek lazán ülnek a fejeden, hogy megakadályozzák az eltömődött pórusokat.