Természetes kollagén forrásai

A kollagén egyfajta fehérje, amelyet a testben kötő- és hordozószövetként használnak. Az “Emberi Biokémia és Betegség” szerint a kollagén a bőr összetételének 75% -át és testünk 30% -át teszi ki. Négyféle kollagén van, bár az I-es típus a kozmetikai iparban nagyobb figyelmet kap, mivel jelen van a bőrünkben, az ínszalagon és a csontokban. Az I. típusú kollagén segít megőrizni a bőrünk szilárdságát és rugalmasságát, mivel anélkül esik meg bennünket, hogy ráncosodás következik be. A kollagén termeléséhez lényeges tápanyagok szükségesek, és természetes forrásokból nyerhetők.

A kollagén termelésre vonatkozó követelmények

A kollagén rostok olyan fehérjékből készülnek, amelyek nagy arányban tartalmaznak két aminosavat, úgynevezett hidroxi-lizin és hidroxi-prolin. Ezek az aminosavak fontosak minden típusú kollagén kialakításához, és biztosítják a szakítószilárdságot és rugalmasságot. Ahhoz, hogy a szervezet ezeket az aminosavakat képezze és kollagént termeljen, táplálkozási források lizin és prolin szükségesek. Ezenkívül a szervezetnek szüksége van a C-vitaminra, hogy a prolint hidroxi-prolingá alakítsa, és a lizint hidroxi-szti-iinbe konvertálja. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely megszabadítja a szabad gyököket, amelyekről ismert, hogy károsítják a kollagént, és hozzájárulnak az öregedéshez és a szövetek pusztulásához. A hialuronsav elősegíti a kollagén funkciót, mivel a kollagén és az elasztin rostok kötődnek ahhoz, hogy kollagén kötegeket képezzenek. Hialuronsavra is szükség van a sérült és halott kollagénrostok javítására és cseréjére.

Lizin és prolin természetes forrásai

A fehérjében gazdag állati ételek, mint a hús, a csirke és a hal, mind a lizin, mind a prolin primer forrása. A tojásfehérje szintén nagyon jó prolinforrás, és egyesek azt állítják, hogy a tojásfehérjét a ráncos bőrre fésülve elősegítheti a kollagén termelést külsőleg és segít ráncok kisimításában legalább rövid távon. A “táplálkozási tudományok” szerint a prolinban gazdag növényi fehérje forrása a búzacsíra, amely sokkal többet tartalmaz, mint amit általában egy növényi élelmiszernek kellene várni. Lean húsok, mint például a csirkehús és néhány hal, valamint az alacsony zsírtartalmú tejtermékek Egészséges és koncentrált lizinforrások. A növényi élelmiszerekről a hüvelyesek jelentős lizinforrások, különösen a földimogyoró. A friss hal, különösen a szívszövetük is gazdag Q-10 koenzimben, amely elősegíti a kollagén regenerálódását a szervezetben.

A C-vitamin természetes forrása

Mint már említettük, a C-vitamin segít a szervezetnek kollagén termelésében és javításában. A C-vitamin sok zöldségben és gyümölcsben megtalálható, mivel a citrusfajták különösen gazdag kollagénforrást jelentenek. A narancs, a citrom, az eper, a kiwi és a guavas nyilvánvaló választás, de a csipkebogyó az egyik leggazdagabb C-vitaminforrás, a rózsás csípő kivonat pedig teljesen kifejlesztett kollagén fehérjét tartalmaz, a “Vitaminok: Alapvető szempontok a táplálkozásban és az egészségben” című cikk szerint. A C-vitaminban gazdag növényi források közé tartoznak a brokkoli, a vörös és a zöldpaprika, valamint a brüsszeli csöpögések. A búzadara kiváló tápláló forrása, különösen a C-vitamin.

A hialuronsav természetes forrása

A hialuronsav legjobb forrása a tengeri moszat, különösen a tengeri moszat, bár a szójabab, az édesburgonya, az avokádó és a mangó más jó források. A hialuronsav az állati porcokban gyakran megtalálható, így a csirke szárnyak és a halászlé jó állati eredetű lehet.