Negatív és pozitív hatással van az energiaitalok fogyasztására

Az energiaitalok egyre népszerűbbek lettek, mivel azokat először 1987-ben, majd az USA-ban hozták be az európai piacra, majd tíz évvel később. Ezeknek a termékeknek a gyártói azt állítják, hogy növelik az energiát, az állóképességet, az égési zsírt és javítják az atlétikai teljesítményt. Az orvosi közösség megpróbálta megkérdőjelezni a cukrok mennyiségét, valamint a koffeinszintek és egyéb kiegészítők biztonságát ezeken az italokon.

Az energiaitalok magas koffeint tartalmaznak, 80-500 mg / l, 65-100 mg / csésze kávéhoz képest. A koffein központi idegrendszeri stimuláló és vizelethajtó. Három csésze kávé – körülbelül 3 – maximális ajánlott napi 250 mg koffeint ajánl. Egy másik összetevő gyakran megtalálható az ilyen típusú italok guarana vetőmag kivonat, egy növény, amely őshonos az Amazonas. A Guarana magas a koffein tartalmában.

A legtöbb energiaitalban a koffein a fő kiegészítő. Ez egy étvágycsökkentő, és hatékonyan alkalmazzák a migrénes fejfájás kezelésében és a rövid távú álmosság és fáradtság leküzdésében. Egy UC Davis kiadvány szerint a Guarana tudományosan kapcsolódik a megnövekedett energia, az étvágycsökkentés és az atlétikai teljesítmény javulásához.

A koffein vagy a guarana fogyasztása fokozott szívfrekvenciát, álmatlanságot, hányingert, szorongást, depressziót, idegességet, ingerlékenységet, rendellenes szívritmust eredményezhet – ritmuszavar és késői vetélés. Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a táplálékkiegészítőkkel, és az energiaitalok fogyasztása előtt figyelembe kell venni. Az Amerikai Szívszövetség tanulmánya szerint a szívfrekvencia és a vérnyomás jelentõsen emelkedett az energiaital fogyasztás során az ülő tevékenység során. Felvetődött az aggodalom, hogy az energiaitalok magasabb szintű fizikai aktivitással történő kombinálása kockázatot jelenthet a magas vérnyomással vagy szívbetegséggel küzdők számára.

Míg az FDA a koffein legmagasabb szintjét 71 mg-ra állította 12 órás adagban. A “The Journal of the American Medical Association” szerint nem állította be az energiaitalok maximális értékét. A koffein hatásaival kapcsolatos további vizsgálatok folyamatban vannak számos egészségügyi szervezetnél, amelyek felkeltették a felnőtteknek, hogy mérsékelten fogyasszák az energiaitalokat, és a gyermekek és a tizenévesek egészen addig tartózkodjanak, amíg biztonságuk meg nem születik. Új tanulmányok alkoholtartalmú koktélokkal is foglalkoztak, amelyek energiaitalokat tartalmaznak. Az “Alkoholizmus: Klinikai és kísérleti kutatások” című februári számában megjelent tanulmány szerint az energiaitalos koktélok az alkohol fogyasztását az ilyen italok stimuláló hatása miatt serkentik.

Koffein

Pozitív hatások

Negatív hatások

Biztonságos energiaital fogyasztás