Merev borjak

A borjak az izmok az alsó lábak hátsó részében, és két különálló izomból állnak, az úgynevezett soleus és a gastrocnemius. A borjú izmokat széles körben használják a mindennapi életben és a legtöbb sportban. A szoros borjak gyakoriak, és komolyabb egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Okoz

A merev borjakat számos tényező okozhatja. Általánosságban rossz a kondicionálás és a rugalmasság vagy a helytelen futási forma egyik gyakori oka az ember borjak megmerevedhetnek. Egy másik ok a cipő viselése, amely fokozott stresszt eredményezett a borjú izmokban. A laterális rekesz-szindrómának nevezett állapot, ahol az izom nagyobb, mint a körülötte lévő köpeny, merev borjakat eredményezhet, valamint olyan helyzetet, amelyben az izmok túl gyorsan fejlődnek. A sporttal járó sérülések, mint például a rúgás vagy a borjú eltörése, duzzanatot okozhatnak, ami merevséget idéz elő.

Kezelés

A mozgás hiánya az érintett izomban, duzzanatban és bizonyos mértékű fájdalomban jellemzően a merev borjak kíséretében történik. A RICE koncepciója a pihenés, a jég, a tömörítés és az emelkedés jó kezdeti lépés a megnyugtató borjú izomzatának megnyugtatására. Ha a merevséget fájdalom kísérik, és nehéz járni, keresse fel kezelőorvosát alaposabb diagnózishoz. A sérülés súlyosságától függően fizikoterápiához is vehet részt masszázs vagy hőkezelés céljából.

Megelőzés

A borjak laza és rugalmas tartása a leghatékonyabb módja a merevség megakadályozásának, és a rendszeres szakaszok végrehajtása az a módja, hogy megszabaduljanak. Mindkét izom célba vétele a borjúban, ugyanazt a szakaszon két változatot kell elvégezni. Állj egy falhoz, egy lábával a másik előtt. Hajlítsa előre és tegye a tenyerét a falra. Tartsa a hátsó lábad sarát a talajon és a lábát egyenesen, hogy nyújtsa a gastrocnemius izomot a hátsó lábadon. A talpas izom nyúlása érdekében hajlítsa meg a hátsó lábat, hogy illeszkedjen az elsőnek. Végezze el a feszítést mindkét oldalon.

DVT

Bizonyos esetekben a borjú feszültsége mélyvénás trombózis vagy DVT lehet, amely a borjúszövet mélyén vérrög. Időnként a DVT tüdőembólia kialakulásához vezethet, amely akkor következik be, amikor a vérrög szabadul meg, és a véráramon keresztül halad. Ha Ön általában inaktív, több mint 40 éves, terhes, dohányos vagy rákos, és nem tudja megállapítani a borjú feszességének okait, ne habozzon orvosát diagnosztizálni.