A vércukor hirtelen emelkedése

Még normál körülmények között is a vércukorszint változik a nap folyamán, de a hirtelen vércukorszint emelkedése riasztó lehet. A stressz vagy a betegség a vércukorszint hirtelen emelkedését okozhatja. Ha cukorbetegségben szenved, a hirtelen emelkedés étrenddel vagy gyógyszerrel járhat. Az ok ismerete segíthet a vércukorszint jobb kezelésében és az általános egészségi állapot javításában.

A Magasvércukorról

A normál vércukorszint 70-99 milligramm / deciliter az éhezés után, vagy 140 mg / deciliter kevesebb, mint két órával a táplálkozás után. Magas vércukorszint jelentkezik, ha a szervezet vagy nem termel elég inzulint, vagy nem tudja megfelelően használni az inzulint, és leggyakrabban a cukorbetegséghez társul. A 126 mg-os éhomi vércukor egy deciliterteljesítmény vagy a véletlenszerű vércukorszint 200 milligramm / deciliter mérése magas vércukorszintet jelez. A gyakori vizelés, fokozott szomjúság, fogyás vagy fáradtság jelei arra utalnak, hogy a vércukorszintje magas lehet. Ha nem ellenőrzött, a magas vércukorszint ketoacidózishoz vezet, amelyet diabéteszes kómának is neveznek, vagyis, amikor a szervezet zsírokat szétoszt a ketonokká az üzemanyag és a ketonok számára a vérben.

Étrend és vércukor

Ha cukorbetegsége van, a vércukor hirtelen emelkedése összefügghet az Ön étrendjével. Ha szénhidrátos ételeket fogyaszt, amelyek magukban foglalják a keményítőt, a gyümölcsöt, a tejet és az édességet, akkor a szervezet cukorra bontja őket. Ha étkezés közben túl sok szénhidrát eszel, akkor a vércukorszinted gyorsan emelkedhet. Vagy ha gyorsan emésztő szénhidrát eszel, amelyet magas glikémiás ételeknek neveznek, akkor hirtelen vércukorszint keletkezhet. A magas vércukorszint étkezés vagy táplálék fogyasztása után posztprandiális hyperglykaemia.

Túlfeszültség a hormonokban

A 4. és 5. óra között a legtöbb ember, függetlenül attól, hogy van-e cukorbetegségük vagy sem, a hormonok túllépése, a “hajnaljelenség”. A cukorbetegeknél a vércukorszint is emelkedik ebben az időben, mivel testük glukagont termel – vércukorszintet emelő hormon -, de az inzulin nem képes kompenzálni a vércukorszint emelkedését, ami még magasabb szinteket eredményez. Ha korán vacsoráz vagy étkezés után edzünk, elősegíthetjük a vércukor hirtelen emelkedését a “hajnal jelenséghez”.

Hogyan javítsák a magas vércukorszintet?

Az American Diabetes Association javasolja a vércukorszint csökkentésére irányuló edzést. Ha a vércukorszáma meghaladja a 240 milligramm / deciliter értéket, ellenőrizze a vizeletét a ketonok előtt, mondja az ADA. A vizeletben lévő ketonok használata növeli a vércukorszintet, ebben az esetben nem szabad gyakorolni. Az étrend módosítása csökkentheti a vércukorszintet is. Ha túl sok magas glikémiás ételt eszel, például fehér kenyeret vagy fehér rizst, akkor cserélheti ki őket kis glikémiás ételekre, például teljes kiőrlésű kenyérre és barna rizsre. A csökkenő adagok, különösen akkor, ha nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmazó ételt fogyasztanak, szintén segíthetnek visszaszorítani a vércukorszintjét.