A szárított hínár jó neked?

A szárított hínár, amelyet gyakran nori vagy tengeri moszatként értékesítenek, a japán ételeket is beleértve, beleértve a sushit is. Ez az étel gyakran sima ízű és éles textúrát kölcsönöz. Keresse meg a szaküzletekben, bár egyes élelmiszerboltok eladják vékony, négyzet alakú lemezekből receptekhez. A szárított hínár jó neked, ha mérsékelten fogyasztható – sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de nagyon magas a nátrium és a jód esetében.

Alapvető táplálkozás

A szárított hínár 1/3-csésze adag 17 kalóriát és 0 g zsírt tartalmaz. A tengeri növényi kalóriák többsége szénhidrátból származik – mindegyik adag 3 g. Ebben az étkezési tervben sokkal többre van szükség, mint a rizs, így a tengeri moszatnak egy egészséges szénhidrátot, például rizst kell elfogyasztania, hogy kielégítse a napi 225 és 325 g közötti igényeket. Szintén 1 g fehérjét, vagy 1,7-2,2 százalékot kap az ideális bevitelhez.

Nátrium

A szárított hínár adagonként 312 mg nátriumot tartalmaz. Az olyan egészséges ember számára, aki akár 2300 mg nátriumot is fogyaszt, ez a napi 13,5% nátriumot fogyasztja. Ha azonban magas vérnyomása vagy szívbetegsége van – vagy fennáll a szívbetegség kialakulásának veszélye – korlátozza a nátrium bevitelét további 1500 mg-ra. A szárított hínárfogyasztás figyelmen kívül hagyható, ha az alsó határértékre jogosult.

Jód

Egyél egy szárított hínár adagot, és a napi ajánlott jód bevitelének 6,720 százalékát fogyasztja. Míg a szervezeted jódot igényel a pajzsmirigy egészséges működéséhez, túl sok a rossz. A tengeri alga egy adagja alkalmanként nem károsítja az egészségét, de ennek az étkezésnek a rendszeres alkalmazása a pajzsmirigy állapotának – beleértve a rákot is – kialakulásához vezethet.

Egyéb tápanyagok

Beleértve a szárított hínár az étrendbe, hozzáférést biztosít a B-6-vitamin jó adagolásához, 30 százalékkal a napi kiszolgáláshoz szükséges mennyiségben, ez a vitamin kritikus az agy egészségéért és működéséért. Ez az élelmiszer is biztosítja a kálium 22 százalékát és a vas 17 százalékát, amelyet a szervezet naponta igényel. Kisebb mennyiségű kalcium, magnézium, foszfor, cink, réz, A-vitamin, tiamin, riboflavin, E-vitamin, niacin és B-12 vitamin is tartalmaz.

antioxidánsok

A szárított hínár olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek javíthatják az Ön egészségét. A szeptemberi “Plant Foods for Human Nutrition” című tanulmány szerint a szárított tengeri moszat több antioxidánst biztosít, mint a hőkezelt hínár. Az antioxidánsok védik a szervezet minden sejtjét a szabad gyökök által okozott károktól és más környezeti stressztől.